SIGNET® – PUBLICAȚIE DEPENDENTĂ DE POEZIE, PROZĂ, TEATRU și ZOON
– nr. unu – decembrie 2011 – Satu Mare
Ceea ce vedeți nu e decât o jumătate de jumătate de copertă.
Ce să-i faci? SIGNET nu beneficiază de o acoperire mai mare...
Rămâne de văzut cum îi va merge cu întinderea.
Cuvânt înainte de toate... faptele
O revistă de cultură, literar-artistică, c-o înfățișare originală, își face apariția în deceniul al doilea din mileniul trei. Denumirea „Signet” reprezintă atât semnătura reunită a redactorilor și colaboratorilor săi, cât și un semnal pentru învigorarea scrisului la schimbul de ștafetă dintre generațiile literare. Inițiativa acestei publicații aparține Asociației SAVO.
Ne propunem ca în fiecare număr al „Signetului” să facem cunoscut discursul literar al unui important poet, prozator, eseist sau dramaturg, să publicăm cronici literare despre volumele nou apărute, atât în România, cât și în țările învecinate.
Pentru început, „Signet” își deschide paginile într-un format foarte inedit, c-un design special, în centrul atenției fiind poezia postmodernă poloneză a lui Antoni Pawlak, un scriitor de renume internațional, născut în anul 1952, având cam aceeași vârstă cu cei șaisprezece prozatori (unii și poeți) optzeciști care au publicat împreună „Desant ’83” în România de sub dictatură.
Vom încerca să depistăm afinități tematice și continuități discursive, corespunzătoare noului trend al liricii europene. Așteptăm să participe cu materiale publicabile cât mai multe voci artistice, indiferent de vârsta și pregătirea profesională, în virtutea faptului că pe câmpurile de exprimare ale filosofiei, științelor și artelor există adepți care le slujesc constant, din punct de vedere strict cultural, în mod dezinteresat. Îi invităm pe cititori să ne scrie, exprimându-și cu sinceritate impresiile. Orice sugestie pertinentă pentru îmbunătățirea conținutului și structurii de ansamblu ale acestei tinere reviste, precum și orice colaborare cu articole, recenzii, studii, poeme, proze și piese de teatru se acceptă. Orice scriere originală poate vedea lumina tiparului în măsura atingerii unui standard valoric. Amestecul genurilor și speciilor literare din postmodernitate poate fi pus fie sub semnul întrebării, prin încadrarea strictă a creațiilor artistice aparținând ultimelor promoții literare, fie drept semn („signus”) distinctiv al expresivității noilor scriitori. „Autenticitatea scriiturii” – termen utilizat astăzi pe scară largă, al reputatului critic, teoretician, semiotician român Marin Mincu – este singurul criteriu de selectare și de apreciere pentru orice nouă operă și garantăm că aceasta va primi imediat și recomandarea, avizarea de ordin interpretativ.
Să urăm la început de drum, în deceniul care abia a început, o viață cât mai lungă și rezultate notabile acestei noi reviste cultural-artistice, „Signet”! Vom pune câte un semn de carte și unor volume apreciate în străinătate, nu doar în spațiul românesc.
„Signet” poate deveni o reală garanție a faptului că de la simplul debut pe net în beletristică, arte plastice, teatru, scenariu, filosofie, istorie, sociologie, psihologie etc., până la dobândirea aprecierii unanime din țară și străinătate, datorită signaturii respectivei personalități culturale, contribuie mult și traseul anterior străbătut în lumea artistică ori științifică.
Sign in! Înscrie-te și tu, cititorule de oriunde, artistule, cercetătorule ori criticule în devenire ori ascensiune, dovedind vocație artistică și forță intelectuală, la propulsarea acestui „Signet”, ca să dobândim împreună un loc important printre publicațiile exclusiv culturale și literare ale prezentului!
Dragoș Vișan – redactor șef
––––––––
Cu/z:
Rugăciune poloneză / Modlitwa polska
Pâinea tăcerii noastre cea de toate zilele
cenuşa supunerii scuturată din păr
pământiul chipurilor însăilate
în noianul dimineţii
revolta care nu evadează niciodată
din portul tăcut al trupurilor
iubirea luminând răzleţ
ochii morţi
speranţa zdrobită
de esenţa dură a zorilor
neputinţa zilei şi zădărnicia nopţii
Ţie Doamne ţi le închinăm
Traducere: Irinel VIȘAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu